Lecytyna słonecznikowa – spożywcza E322
№ | Parametr | Wskaźnik |
1 | Substancje nierozpuszczalne w acetonie % | 60 – 65 % |
2 | Zawartość oleju % | 29 – 35 % |
3 | Zawartość wody % | 0.4 – 1.0 % |
4 |
Substancje nierozpuszczalne w toluenie % Substancje nierozpuszczalne w eterze % |
0.3 – 0.5 % 0.7 – 1.9% |
5 | Liczba kwasowa mg KOH/1g | < 35 jednostek |
6 | Lepkość | 35000 – 70000 mPas |
7 | Liczba nadtlenkowa meq/kg | 6 – 8 |
8 |
Kolor Gardner Barwa w skali jodowej |
12-13.5 4-8 |
Dostawa cysternami samochodowymi po 21-24 MT, luzem, temperatura towaru w trakcie załadunku min 51°C
Okres przechowywania 6 miesięcy od daty produkcji
Lecytyna – koncentrat fosfolipidowy na cele techniczne E322
№ | Parametr | Wskaźnik |
1 | Substancje nierozpuszczalne w acetonie % | 55 – 60 % |
2 | Zawartość oleju % | 29 – 35 % |
3 | Zawartość wody % | 0.4 – 1.5 % |
4 | Substancje nierozpuszczalne w toluenie %
Substancje nierozpuszczalne w eterze % |
1.0 – 1.9 %
1.5 – 2.0% |
5 | Liczba kwasowa mg KOH/1g | < 35 jednostek |
6 | Lepkość | 70000 – 80000 mPas |
7 | Liczba nadtlenkowa meq/kg | 6 – 8 |
8 | Kolor Gardner
Barwa w skali jodowej |
12-14
4-10 |
Dostawa cysternami samochodowymi po 21-24 MT, luzem, temperatura towaru w trakcie załadunku min 51°C
Okres przechowywania 6 miesięcy od daty produkcji
Lecytyna proszkowa – spożywcza E322
№ | Parametr | Wskaźnik |
1 | Zapach i smak | Bez zapachu i smaku |
2 | Kolor | Żółto-szary/ żółto- brązowy |
3 | Zawartość wody % | 1,2 % |
4 | Zawartość oleju % | 1,5 % |
5 | Liczba nadtlenkowa % | 4,7 % |
6 | Liczba kwasowa, mg KOH/g | 8,9 % |
7 | Zawartość substancji nierozpuszczalnych w eterze % | 1,4 % |
8 | Zawartość fosfatydów % | 95,7 % |
Elementy toksyczne, mg/kg
№ | Nazwa | Wskaźnik |
1 | Ołów | <0,05 |
2 | Kadm | <0,005 |
3 | Arsen | <0,0025 |
4 | Rtęć | <0,0075 |
5 | Miedz | 1,55 |
6 | Cynk | 1,8 |
7 | Żelazo | 2,1 |
Okres przechowywania 1 rok od daty produkcji
Lecytyna sojowa E322 1 gatunek
№ |
Parametr |
Wynik |
|
1 |
Zapach |
Typical soy |
|
2 |
Smak |
Typical soy |
|
3 |
Zawartość oleju % |
30,46 |
|
4 |
Subst. nierozpuszczalne w acetonie ( fosfatydy), % |
67,69 |
|
5 |
Woda i subst. lotne , % |
1,00 |
|
6 |
Liczba nadtlenkowa, mEq O₂/kg |
2,91 |
|
7 |
Liczba jodowa, mg iodine |
8,00 |
|
8 |
Liczba kwasowa, mg KOH/g |
6,95 |
|
9 | Subst. nierozpuszczalne w toluenie % |
0,85 |